55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (2024)

We hebben maar één leven, dus laten we er het beste van maken.

Misschien heb je wel ideeën voor nieuwe hobbies die je zou willen proberen, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen.

Dat is waar deze lijst met hobbies om de hoek komt kijken!

We hebben een grote verscheidenheid aan hobby’s, creatieve interesses en buitensportactiviteiten onderzocht en voor je verzameld die je zelf kunt uitproberen.

Of je nu wilt leren haken, kooklessen wilt volgen, fotografie wilt oppakken als je nieuwe creatieve uitlaatklep of je wilt interesseren voor duurzaam leven door te tuinieren, hier vind je de inspiratie.

Als je klaar bent om iets nieuws te proberen, bekijk dan deze lijst met creatieve hobbies hieronder.

De voordelen van hobbies voor de gezondheid

Hobby’s kunnen een directe invloed hebben op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je fysiek actieve hobby’s hebt, is dat natuurlijk logisch. Wat de geestelijke gezondheid betreft, kunnen we hobby’s zien als een lijst met leuke activiteiten.

Door tijd te besteden aan activiteiten die je een goed gevoel geven, je een doel geven of je afleiden van negatieve gedachten, zul je uiteindelijk meer positieve gevoelens, gedachten en ervaringen in je leven hebben.

Hobby’s kunnen je het volgende geven:

  • Een waardering voor leren
  • Een nieuwe levenslust, vooral als je het gevoel hebt vast te zitten in een sleur
  • Een gevoel van persoonlijke prestatie
  • Kracht om meer controle over je leven te nemen en bewuster te leven
  • Balans tussen werk en privé, zodat je tijd kunt besteden aan plezier en ontspanning

Hobby’s zijn niet alleen voor kinderen. Ook jij verdient het om tijd te besteden aan dingen waar je gepassioneerd over bent.

Soorten hobbies en interesses

Om je te helpen bij het bedenken van nieuwe hobby’s om uit te proberen, is de onderstaande lijst onderverdeeld in de volgende gebieden:

  • Creatieve hobby’s
  • Knutsel hobby’s
  • Game hobby’s
  • Buiten hobby’s
  • Actieve hobby’s

Creatieve hobby’s ideeën

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (1)

1. Fotografie

Fotografie als hobby kan op verschillende budgetniveaus. Je kunt leren hoe je je smartphone kunt gebruiken om je social media feed op te laten vallen – helemaal tot geavanceerde fotografie.

2. Meubels Opknappen

Schuren, beitsen, verven zodat je een saai meubelstuk kunt omtoveren tot iets moois. Je kunt van deze hobby zelfs een bijbaan maken als dat is wat je zoekt.

3. Kunst

Schilderen, tekenen, pottenbakken, origami zijn maar een paar manieren waarop je jezelf kunt uitdrukken met kunst. Perfect voor elk budget of vaardigheidsniveau.

4. Koken / Bakken

We moeten onszelf en onze families te eten geven, toch? Haal er dus het beste uit door te leren koken uit verschillende culturen over de hele wereld, maak je nieuwe technieken en gereedschappen in de keuken eigen om indruk te maken op jezelf en anderen.

5. Bloggen

Een prachtige manier om creatief bezig te zijn en het kan zelfs een geweldig middel zijn om je mentale gezondheid te verbeteren.

6. Dagboek bijhouden

Een dagboek bijhouden kan op zoveel manieren nuttig zijn. Je kunt bullet journaling, gratitude journaling, self-love journaling en nog veel meer doen.

7. Lezen

Lezen is zo’n geweldige activiteit om je te helpen ontspannen en je te helpen nieuwe perspectieven en verschillende werelden te verkennen. Of je nu van fictie of non-fictie houdt, pak een nieuw boek (of 5) en begin die bladzijden om te slaan. Je kunt zelfs een doel stellen om te lezen.

8. Schrijven

We hebben hierboven een paar soorten schrijven behandeld (bloggen en journaling), maar er zijn nog veel meer manieren waarop je je schrijfspieren kunt laten werken.

Een paar ideeën:

  • Brieven schrijven
  • Een boek schrijven
  • Poëzie
  • Zelfreflectie schrijven (vergelijkbaar met een dagboek bijhouden)
  • Korte verhalen
  • Autobiografie schrijven

9. Een muziekinstrument bespelen

Wist je dat je je kunt aanmelden voor online muzieklessen bij Skillshare! Je kunt een gratis maand krijgen en beginnen met het bespelen van een nieuw instrument.

10. Kleuren

Ik heb het over kleurboeken voor volwassenen. Zo’n leuke manier om je creativiteit te uiten, te ontspannen en tot rust te komen. Mijn absoluut favoriete kleurboeken voor volwassenen zijn van Johanna Basford.

11. Grafisch ontwerp

Neem je liefde voor kunst mee online en leer hoe je grafische ontwerptools kunt gebruiken om je visioenen tot leven te laten komen.

Ik raad Canva voor beginners aan, dat gratis is. Je kunt ook gratis 1 maand Canva Pro proberen, dat meer functies heeft om mee te spelen. Voor geavanceerdere software kies je Affinity Photo en Affinity Designer die geweldige alternatieven zijn voor Adobe producten (bijna dezelfde functionaliteit met een eenmalige betaling die betaalbaar is!)

12. Podcast

Je kunt je eenvoudig verdiepen in verschillende podcasts om naar te luisteren tijdens het autorijden, koken, etc. of je kunt zelfs je eigen podcast beginnen!

Knutsel hobby ideeën

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (2)

13. Sieraden maken

Een geweldige manier om met je creativiteit te spelen en ook nog mooie cadeaus te maken.

14. Kaarsen maken

Een geweldige manier om creatief te zijn en je huis gezonder te maken.

15. Plakboek maken

Plakboeken zijn geweldig om herinneringen in te bewaren, of het nu gaat om de eerste schooldag van je kind, vakanties of familievakanties.

16. Bloemschikken

Er zijn zoveel verschillende manieren om bloemen te schikken, dus als je blij wordt van bloemen kan dit een geweldige hobby zijn om te proberen. Kijk of er plaatselijke cursussen zijn of leer het online.

17. Haken

Kijk eens op youtube voor gratis tutorials over hoe je moet haken.

18. Naaien

Als je wilt beginnen met naaien, zijn er heel veel online bronnen. Bekijk dit bericht over de beste naaibloggers die je kunt volgen op basis van wat je wilt naaien.

19. Kalligrafie/schilderen

Om inspiratie op te doen voor deze nieuwe hobby kun je zoeken op Instagram of kijken bij The Happy Ever Crafter die cursussen aanbiedt.

Een beetje inspiratie voor jou met deze basis kalligrafie streken om uit te proberen…

20. Pottenbakken

Als je een koffie- of theeobsessie hebt (zoals ik), heb je waarschijnlijk je favoriete mokken om uit te drinken. Waarom leer je dan niet om je eigen mokken te maken?

Pottenbakken is het perfecte cadeau en staat bovenaan mijn huidige bucketlist van nieuwe dingen die ik wil proberen.

21. Bladeren en bloemen persen

Als je graag tijd doorbrengt in de natuur of in de tuin en daar iets van in huis wilt halen, dan is bladeren- en bloemenpersen de hobby voor jou.

Game hobby’s ideeën

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (3)

22. Puzzels

Legpuzzels zijn een geweldige manier om de geest te ontspannen en de hersenen te laten werken. Je kunt het op de ouderwetse manier doen met een fysieke puzzel of probeer een puzzel die je op je smartphone kunt doen.

23. Euchre

Een leuk (verslavend) kaartspel voor 4 spelers is een geweldige manier om te socializen. Euchre is behoorlijk populair en je kunt euchre competities/groepen bij jou in de buurt vinden.

24. Darts

Met darts kun je een expert worden of beginnersgeluk hebben. Hoe dan ook, het is een leuke hobby die je thuis, in een café of poolhal kunt doen.

25. Videospelletjes

De tijd verdrijven met videospelletjes kan voor sommigen een tijdrovende bezigheid zijn of een ontsnapping voor anderen, maar één manier waarop je gamen zou kunnen proberen is met fitness videospelletjes.

26. Schaken

Als je The Queen’s Gambit op Netflix hebt gezien, heb je misschien gehoord dat de populariteit van schaken is geëxplodeerd. Als je op zoek bent naar een strategisch spel, wil je het misschien wel eens proberen.

27. Sudoku

Een geweldig spel om je geest actief en bezig te houden. Je kunt Sudoku op je telefoon spelen of een pocketboek met puzzels aanschaffen. Let op: dit is niet alleen voor cijfertjesliefhebbers – maar voor iedereen.

28. Bordspellen

Een bordspellenavond voor het hele gezin, bordspellen voor stelletjes… allebei leuke manieren om te socializen en je competitieve vaardigheden te laten zien.

29. Biljart

Net als bij darts kun je terloops een spelletje pool spelen of veel dieper gaan en bewegingen op expertniveau leren.

Hoe dan ook, het is een leuke hobbie om op te pakken en geweldig als je op zoek bent naar een avondje uit.

Buiten hobby’s ideeën

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (4)

30. Tuinieren

Als tuinieren nieuw voor je is, kun je klein beginnen met het kweken van wat kruiden of tuinieren in bakken en elk jaar meer leren.

Vaste planten planten en ze zien bloeien in de lente is ook erg lonend.

31. Wandelen

Ongeacht het weer kun je altijd wandelen. Zoek nationale parken bij jou in de buurt en maak een wandel-bucketlist van plekken waar je graag heen wilt.

De beste wandelingen (naar mijn mening) brengen je naar prachtige landschappen, watervallen en uitzichten.

Wandelen is een heerlijke manier om te ontspannen, je geest leeg te maken in de natuur en wat lichaamsbeweging te krijgen.

32. Vogels kijken

Om inspiratie op te doen moet je dit Instagram account, Santisoukp, bekijken. Zelfs als je niet aan vogels kijken doet, word je misschien meegezogen in haar feed van prachtige wilde dieren (ik in ieder geval wel).

Ik vind het gewoon geweldig dat ze deze prachtige wezens heeft gevonden, laat staan de prachtige manier waarop ze ze vastlegt op camera.

33. Vissen

Dit is een leuke hobby die je het hele seizoen door kunt doen, alleen, met vrienden of met je gezin. Vis vanaf de kant van een rivier, vijver of meer en natuurlijk is het het leukst om er met een boot op uit te gaan.

34. Paardrijden

Als je een dierenliefhebber bent en dicht bij het platteland woont, kan leren paardrijden een geweldige ervaring zijn.

Het is niet alleen leuk, maar het is ook een geweldige training en het contact met je paard, ervoor, tijdens en erna is een therapeutische ervaring.

35. Golf

Een geweldige manier om buiten te komen in de warme maanden. Als je begint, probeer dan een driving range om te zien of golf iets voor je is en daarna kun je overstappen naar een grotere golfbaan.

36. Sterren kijken

Verken de natuur en de wetenschap door meer te leren over astrologie en de sterren. Je kunt gewoon op een heldere nacht naar buiten gaan om te zien wat je tegenkomt.

Neem deze beginnersgids voor sterrenkijken mee, 50 dingen die je kunt zien aan de hemel.

37. Sneeuwschoenwandelen

Als je van wandelen houdt, is de kans groot dat je ook van sneeuwschoenwandelen houdt. Het kan het wandelen op paden in de winter makkelijker maken, zodat je in contact kunt komen met de natuur.

38. Kamperen

Deze hobby van buitenavonturiers is een geweldige manier om in contact te komen met de natuur. Je kunt het het hele jaar door doen (met de juiste uitrusting) en het is een betaalbare manier om van zoveel dingen te genieten… vogels kijken, zwemmen, wandelen, kampvuren, foerageren en meer.

39. Geo-caching

Een wereldwijde speurtocht van mensen op zoek naar voorwerpen (caches) met behulp van een GPS. Je kunt een geocaching app gebruiken om je eerste speurtocht te beginnen. Dit is een leuke om te doen met het gezin en bij een bezoek aan een nieuwe plek.

40. Fourageren

Eten vinden in de buitenlucht is niet alleen spannend, maar ook gezonder en betaalbaarder. Enkele van de beste vruchten en groenten om naar te zoeken zijn:

  • Druivenbladeren
  • Paddenstoelen
  • Bessen
  • Brandnetels
  • Paardenbloem
  • Wilde knoflook
  • Duizendknoop
  • Asperges
  • Wilde prei

Doe wat plaatselijk onderzoek naar wat je in jouw streek kunt vinden en zorg dat je van tevoren weet wat veilig is om te eten.

41. Vliegeren

In veel landen is vliegeren een populair tijdverdrijf (Indonesië, China, India) en er is een hele cultuur rond met vliegerfestivals die elk jaar worden gehouden.

Het is erg leuk en brengt je op spectaculaire plekken. Dus, ga vliegeren!

Actieve hobby ideeën

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (5)

42. Yoga

Het beste aan yoga is dat iedereen het kan doen – alle niveaus en fitnessniveaus. Je kunt online lessen vinden, naar een plaatselijke yogastudio gaan of yoga doen als onderdeel van je ochtendroutine.

43. Pilates

Een alternatief voor yoga, nog een geweldige manier om kracht en flexibiliteit op te bouwen. Je kunt lessen volgen bij plaatselijke sportscholen en studio’s of online.

44. Dansen

Buikdansen, hiphop, Zumba, salsa. Je kunt online of persoonlijk meedoen aan een les.

Leuk weetje: ik heb 5 jaar aan buikdansen gedaan. Wat een leuke ervaring om in contact te komen met gelijkgestemde vrouwen en wow, het was ook een geweldige manier om fit te worden.

45. Zwemmen

Ga naar een lokaal buurthuis en begin met banenzwemmen. Het is een betaalbare activiteit en de perfecte manier om je dag te beginnen.

46. Bergbeklimmen

Ga naar een plaatselijke indoor plek voor rotsklimmen om te beginnen. Je kunt les krijgen als beginner en als je er klaar voor bent kun je naar buiten om meer gevorderd terrein te ervaren.

47. Kanoën / Kajakken

Perfect voor water- en natuurliefhebbers die wat rust willen.

Zoek naar plaatsen om te kajakken/kanoën in de buurt. (Je zult versteld staan van wat je dicht bij huis en zelfs in de stad kunt vinden)
Als je op reis gaat, zoek dan naar kano- en kajakverhuurders die gemakkelijk te vinden zijn.

48. Sport

Sluit je aan bij een plaatselijk team en probeer een nieuwe sport of een sport waar je vroeger van hield. Honkbal, basketbal, voetbal, hockey, tennis.

49. Hardlopen

Het beste aan hardlopen is dat je alleen een paar goede schoenen nodig hebt en je kunt beginnen. Om verantwoordelijk te blijven kun je lid worden van een loopgroep of een loopmaatje zoeken en zelfs trainen voor een 10K en uiteindelijk een marathon.

50. Fietsen

Een geweldige hobby voor je lichaam en geest. Het is een leuke manier om de tijd door te brengen in de natuur en je te verplaatsen als je naar nieuwe plaatsen reist.

51. Duiken

Je kunt beginnen met scubaduiken door je PADI lokaal te halen en dan ben je klaar als je op je volgende vakantie gaat.

52. Schaatsen

Zorg er in de winter voor dat je je schaatsen laat slijpen en houd ze bij de hand (in je auto als dat kan) zodat je altijd klaar bent om te gaan.

Bij warmer weer is rolschaatsen perfect en de laatste jaren steeds populairder geworden. Ga op zoek naar een rolschaatsbaan bij jou in de buurt.

Meer interessante hobby’s om op te pakken

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (6)

53. Genealogie

Leer meer over je familiegeschiedenis.

54. Wijn en bier

Als hobby kun je dit op 2 manieren doen:

Leer meer over wijnen en bieren – hoe ze gemaakt worden, regio’s, combinaties, enz.

55. Verzamelen

Als er iets is waar je gepassioneerd over bent, kan het heel interessant zijn om een verzamelaar te zijn en letterlijk, de wereld is je oester. Je kunt verzamelen:

  • Kunst
  • Platen
  • Vintage kleding
  • Memorbillia
  • Schoenen
  • Antiek
  • Wijnkurken

Conclusie

Je zult merken dat veel van deze hobby’s van nature goed samengaan.

  • Kamperen en wandelen
  • Vogels kijken en fotograferen
  • Lezen en schrijven
  • Fietsen en wijnproeven

Stel dat je al één hobby hebt – dan is het vrij eenvoudig om er nog een verwante hobby aan toe te voegen, wat een perfecte manier is om iets nieuws te beginnen.

55x Leukste Hobbies om nu mee te Beginnen - Superdudes (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6064

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.